top of page

КНИГИ ПРО ПОЕКТ РУДНИКОВО-ЛОЗІВСЬКОЇ ЗАЛІЗНИЦІ та ін. Серія друга: Рада З'їзду гірничопромисловц

Полеміка щодо проект Рудниково-Лозівської залізниці розпочалася задовго до оприлюденння самого проекту, і мабуть триває й досі.


1899 рік: обговорюється проект оновлення Курахівської гілки та її примикання до основного ходу Катерининської залізниці. Дослідження велися за 15 варіантами трасування проектованої гілки. Рада З'їзду наполягає на примиканні проектованої Курахівської гілки по роз'їзді Журавка (нині - район блок-посту № 10 на перегоні Желанна - Гродівка). Один із варіантів трасування передбачає примикання по станції Гришине (Покровськ).


Заява К.Макаренка, землі церкви с. Старомихайлівка, територія сучасного Петровського арйону м. Донецьк:


1900 рік: з'являється заява щодо доцільності будівництва залізниці від ст. Гришине Катерининської залізниці до ст. Гаврилівка Курсько-Харково-Севастопольської залізниці. Авторка клопотання - землевласниця Є.Федотова зі Спасько-Михайлівки. Залізниця, на думку Є.Платонової, може пожвавити вуглевидобуток на Завидівському (авидо-Кудашеве) і Штепінському (Святогорівка) родовищах, а також буде відправляти хліб. Триває дискусія за проектом Курахівської гілки. Держава відмовляється її будувати без додаткових гарантій мінімального вантажообігу з боку вантажовідправників.


1901 рік: проект Рудниково-Лозівської залізниці, який іще в розробці, виклакає неабияке обурення і шквал деструктивної критики у Раді З'їзду гірничопромисловців півдня Росії.



Продовження буде...


bottom of page