top of page

ОСИКОВА: і річка, і проектована станція

Станція Осикова була передбачена проектом Рудниково-Лозівської залізниці (1901-1902 роки) в районі 4,5 верст на південний схід від села Старомихайлівка і 4,5 верст на північний схід від села Олександрівка (зараз – обидва смт), в 4,5-5 верстах від станції Руднична (Рутченкове) уздовж траси закритої Рутченківсько-Курахівської (проектованої Рудниково-Лозівської) залізниці. Назва станції пов’язана із річкою, що протікала в 5 верстах на південь від місця знаходження проектованої станції. Безпосередньо біля останньої знаходилися витоки струмку балки Суха, правої притоки Осикової. Осикова мала бути: а) під час будівництва Рудниково-Лозівської залізниці – приймальною станцією для потрапляння сюди будівельних матеріалів, машин і обладнання зі станції Руднична Катерининської залізниці, і б) під час функціонування приватної Рудниково-Лозівської залізниці – передаточною, для сполучення із казенною Катерининською залізницею [1,c. 8].

Місцевість, де мала знаходитися проектована станція Осикова на карті Ф.Ф.Шуберта (орієнтир – могила Розкопана між Старомихайлівкою та Олександрівкою)

Ще до складання проекту Рудниково-Лозівської залізниці, в 1899 році тут передбачалося будівництво роз’їзду Ахмет (Ахмет-II) для примикання вуглевозної залізничної колії із кінною тягою рудника К.Г.Макаренка. Роз’їзд мав знаходитися в 5 верстах від станції Руднична уздовж траси закритої ділянки Рутченківсько-Курахівської залізниці та в 3,5 верстах від Рудничної по прямій. Рудник закладався в районі 400 м на північ від проектованої залізниці на території сучасного міста Донецьк, і мав бути кінцевим пунктом залізниці із кінною тягою. Найменування роз’їзду «Ахмет» походить від назви однойменного хутору Хижевських – Ахмет, який знаходився на правому березі річки Лозова на північ від села Старомихайлівка, - напроти сучасного селища шахти ім..Є.Т.Абакумова. Як роз’їзд, так і рудник мали з’явитися за умови відновлення закритої ділянки Рутченківсько-Курахівської залізниці, яку не відновили ані в 1899 році, ані в 1902 році (хоча за умовами створення акціонерного товариства Рудниково-Лозівської залізниці ділянка від Рудничної до роз’їзду Кристал, - сучасної Красногорівки, - вважалася за першочергову). Даних про роботу рудника К.Г.Макаренка в дореволюційних джерелах не знайдено [2, с. 65; 3, c. 18-19, 48-50; 4, c. 41].

Місце на перегоні Рутченкове – Красногороівка, де мала знаходитися станція Осикова

Під час будівництва залізниці Рутченкове – Гришине – Добропілля у 1914-1917 роках було споруджено роз’їзд Старомихайлівка у 2,5 верстах на захід від раніше проектованого роздільного пункту Осикова (Ахмет).


Перелік посилань:

  1. Табурно И.П. Пояснительная записка к сооружению Рудничная-Лозовской железной дороги. – СПб., 1902. – 16 с.

  2. Домгер В.А. Геологические исследования в южной России в 1881-1884 годах. – СПб., 1902. – 145 с.

  3. Доклад Совета Съезда по железнодорожным вопросам // Труды XXIV Съезда горнопромышленников юга России, бывшего в городе Харькове с 25 октября по 20 ноября 1899 года // Часть I. Отчёты, протоколы и доклады. – Х., 1900.

  4. Высочайше утверждённый устав общества Руднично-Лозовской железной дороги: № 2153 от 1.07.1902 // Полное собрание законов Российской империи. Собрание третье. – Т. XXII -1902 г. Отделение I. – СПб., 1904. – с. 39-75.

© Павло Белицький і автори матеріалів

bottom of page