top of page

За Одеськими лекалами...


Шановно громадо!


У 2009 році було скасоване курсування приміських (господарських) поїздів сполученням Красноармійськ (Покровськ) - Курахівка, Красноармійськ - Добропілля, Красноармійськ - Золоті Пруди, Красноармійськ - Дубове у зв'язку із недостатнім вантажопотоком і наслідками світової фінансової кризи. У 2014 році було скасоване курсування приміських дизель-поїздів сполученням Красноармійськ - Іловайськ (Рутченківський напрямок) у зв'язку зі збройним конфліктом на Донбасі. В результаті місто Красноармійськ, яке знаходиться на перетині історичних шляхів та сучасних комунікацій, перетворилося в логістичний тупик. Наприкінці 2017 року у зв'язку із незадовільним станом колії на дільниці Мерцалове - Дубове, а аткож аварійним станом шляхопроводу над залізницею в районі смт Олександрівка, було закрито для руху поїздів перегін Дубове - Легендарна.



Таким чином, було завершене технічне відокремлення залізничного вузлу Покровськ і станцій колишніх Добропільського й Олександрівського районів від Харківської області. Зараз місто Покровськ знаходиться в умовах фактичної транспортної ізоляції не лише від Харківщини, але й від великих міст Донеччини (дістатися в Бахмут і Маріуполь, наприклад, є певною проблемою), і навіть - від сіл "Великого Покровського району", - тобто, Покровського району в сучасних його межах. Але якщо автобусне сполучення - бажана складова пасажирського сполучення міста й регіону, яка може надати прискорення руху і комфорт пасажирів на шляху прямування, то залізничне пасажирське сполучення - більш питання територіальної єдності країни. Тобто, із відсутністю залізничного пасажирського руху на окремих напрямах, а також із закритими окремими залізничними напрямами миритися ніяк не можна.


Серед варіантів розвитку залізничного сполучення у "Великому Покровському районі" є багато різних алгоритмів. Одні з них реалізуються досить легко, інші можна реалізувати лише у довгостроковій перспективі. Однак навряд чи дієвий спосіб відновлення пасажирського руху на дільниці Роя - Курахівка - Покровськ - Добропілля - Легендарна (- Дубове) буде легким і стандартним. Стандартними кроками вже занапастили вказану колію, а наша задача - якби навпаки... Варіант із рейковими автобусами сполученням Покровськ - Лозова, який було запропоновано дещо раніше, привертає увагу, але не може буте одразу ж реалізований, оскільки окрім самих рейкових автобусів потрібні відповідна інфраструктура й відновлення колії на перегоні Дубове - Легендарна. Остання причина не дає запустити приміські поїзди "як і раніше", - із 2 пасажирських вагонів під тепловозом, - у сполученні Покровськ - Лозова.


Можна пустити, майже як і раніше, приміські поїзди у сполученні Покровськ - Добропілля - Легендарна (із подвійним прослідуванням станції Мерцалове в обох напрямах прямування) і Покровськ - Курахівка - Роя (із подвійним прослідуванням станції Цукуриха в обох напрямах), рухомий склад - 1 пасажирський вагон під маневровим тепловозом. Варіант можна реалізувати просто зараз, а якщо розклад руху приміських поїздів прив'язати до розкладу нічного швидкого поїзду № 135 "Маяк" Авдіївка - Київ, то можна розраховувати на досить непоганий пасажиропотік. Але виникає питання: де взяти вагони? Теоретично пасажирські вагони можна засилати в Покровськ із Маріуполя, Дніпра, Харкова, Києва тощо. Тобто, "не ближній світ". І на тлі дефіциту пасажирського рухомого складу заниження, - за рахунок засилання, - показників ефективності використання вагонів - теж "не фонтан"...


Тому для "Великого Покровського району" пропонується варіант, який вже існує в іншій частині України. Спочатку - про прототип. В Одеській області є така тупикова станція - Березине. Знаходиться вона неподалік від держкордону із Молдовою, і обслуговує... Пошукайте самі, що саме, - не дуже відрізняється від наших постіндустріальних прифронтових Палестин. До речі, як і Роя, як і Легендарна, раніше станція Березине була не тупиком, а лінійною на дільниці Арциз - Басарабяска. Після розвалу СРСР колію від ст. Березине до ст. Басарабяска закрили і демонтували, але зараз час-від-часу виникають збурення щодо її відновлення. Та я про інше. Є такий чудовий нічний швидкий поїзд - № 145 "Дунай" Київ - Ізмаїл, до якого кілька разів на тиждень причіпляється вагон безпересадочного сполучення Київ - Березине, який по Арцизу відчіпляється від основного складу і слудує до кінцевого пункту у складі приміського поїзду.


Отже, для Покровська пропонується наступна схема для відновлення пасажирського руху на напрямах Покровськ - Роя і Покровськ - Легендарна. До складу нічного швидкого поїзду № 135 Київ - Авдіївка слід залучати плацкартні вагони безпересадочного сполучення Київ - Роя (бажано - із заїздом на ст. Курахівка) і Київ - Легендарна (вкрай бажано - із заїздом на ст. Добропілля). Бажано - щоденно, але якщо це неможливо - 4-5-6 разів на тиждень. По станції Покровськ о 7 годині ранку 2 безпересадочні вагони відчіпляються від основного складу, який після 15-хвилинної стоянки прямує далі на Авдіївку. А наші вагони причіпляють до складу приміських (або вантажо-пасажирських) поїздів сполученням Покровськ - Роя і Покровськ - Легендарна, кули і прямують в якості окремих поїздів. Умовно до 9-ї - 10-ї години вечора ці вагони в якості окремих приміських (вантажо-пасажирських) поїздів мають повернутися до Покровська і включитися до складу нічного швидкого поїзду Авдіївка - Київ.


На шляху до Легендарної слід робити зупинки по Родинській, Мерцаловому, Добропіллі, Мерцаловому, Облачному, з.п. 52 км, з.п. 41 км. На шляху до Рої слід робити зупинки по з.п. Чунишине, з.п. 69 км, Селидівці, з.п. 60 км, Цукурисі, з.п. 6 км, Курахівці, з.п. 6 км, Цукурисі, з.п. Суворове, з.п. 38/37 км, з.п. 35 км. Як відремонтують колію, наприклад, від Легендарної до Золотих Прудів - маршрут прямування відповідного поїзду можна буде подовжити до останньої станції. Можна формувати поїзди навіть у складі одного вагона в пасажирській частині складу, - якщо пасажиропотік надалі збільшиться (а я впевнений, що так і буде), то можна буде збільшити і кількість пасажирських вагонів у цих потягах.


Звісно, як і інші варіанти відновлення пасажирського сполучення на залізницях заходу Донеччини, цей варіант не позбавлений недоліків. Якщо нічого не робити - не буде і недоліків. Але для виходу із патової ситуації із пасажирським сполученням у "Великому Покровському районі" слід здійснити низку нестандартних кроків, і в чомусь - ще й змінити своє ставлення до певних речей. Варіантів багато, але ж треба колись починати діяти в конструктивному щодо пасажирів ключі! Тому на даному етапі я зосереджуся на його перевагах. Основна перевага - немає засилання порожніх вагонів, - тобто, будуть високими показники використання пасажирських вагонів.


Далі: з'являється можливість прямого сполучення Роя - Київ і Легендарна - Київ із реалізацією пасажирських квитків із броніюванням місць у вагонах. Наприклад, купе у плацкартних вагонах від Легендарної і Рої до Покровська буде зарезервовано в першу чергу для пасажирів Київського поїзду, "боковушки" - для приміських пасажирів. Станції Легендарна, Мерцалове, Добропілля, Родинська, Селидівка, Цукуриха, Курахівка, Роя цілком можуть реалізувати пасажирські квитки від будь-яких роздільних пунктів від Легендарної і Рої до Покровська як попередньо, так і в день відправлення. Поштові відділення (при вірній постановці питання) можуть підключитися до попереднього продажу квитків. Особливо слід зазначити відділення у Степанівці (з.п. 41 км), Жовтому (з.п. Солоний) тощо, - які будуть націлені в першу чергу на мешканців сіл, що знаходяться у безпосередній близькості до роздільних пунктів указаних напрямів. Тобто, роздільні пункти напрямів Покровськ - Роя і Покровськ - Легендарна будуть включені до АСУ із автоматизованогоп родажу квитків та інших "заморочок". Квитки у приміському сполученні (до Покровська і від Покровська) буде реалізувати провідник вагону без броні на місце. Постільна білизна у безпересадочних вагонах буде видаватися від Покровська до Києва і від Києва до Покровська. На гілках Покровськ - Роя і Покровськ - Легендарна вона не потрібна. Чай - якщо добре попросити провідника - на будь-якій ділянці маршруту прямування.


І ще: від станції Роя до станції Великоанадоль можна пустити автобус із підв'язкою до розкладу руху приміського (вантажо-пасажирського) поїзду на Покровськ і з Покровська. Це покращить ситуацію із транспортним сполученням на напрямі Покровськ - Маріуполь. Від Легендарної (або Золотих Прудів, якщо там швидко відновлять залізинцю) до Дубового на час відновлення колії можна пустити автобус із підв'язкою до приміського (вантажо-пасажирського) поїзду в складі вагону безпересадочного сполучення. Це сприятеме налагодженню міграцій населення Покровського і західної частини Краматорського районів до Харкова. Стратегічною ж метою є відновлення залізниці до станції Дубове, що стане передумовою для запуску регіональних експресів та нічних поїздів на даному напрямі. Фантазувати можна скільки завгодно, але незмінною є теза: залізниця Роя - Покровськ - Дубове має функціонувати!



Схема пропонованого транспортного сполучення на вузлі по станції Покровськ: синя лінія - нічний швидкий поїзд № 135 Київ - Авдіївка, зелені лінії - вагони безпересадочного сполучення Покровськ - Роя і Покровськ - Легендарна, червона лінія - автобуси Роя - Великоанадоль (пересадка на електричку Маріупольського анпрямку) і Легендарна - Дубове (пересадка на електричку Харківського напрямку). Основа карти - тут


Автор посту і редактор блогу висловлює щиру подяку активістам співтовариства "Активна Громада Західної Донеччини" за інтерес до теми відновлення пасажирського залізничного сполучення у "Великому Покровському районі" та надану можливість озвучити власну думку з цього приводу. Відеотрансляція відповідного звернення на YouTube-каналі "Активної Громади Західної Донеччини" - тут.


bottom of page