top of page

Книга "Залізниця Покровськ - Добропілля - Дубове. Короткий путівник" - вже у мережі!

Шановні друзі!


Обмеженим накладом (70 примірників) вийшла з друку книга (100 сторінок) про історію та сучасність залізниці Покровськ (Красноармійськ) - Добропілля - Дубове. Книга містить дані по кожному роздільному пункті, який існує чи колись існував на даному напрямі, з суміжних і альтернативних проектів залізниць у напрямі Гришине (Покровськ) - Лозова і Гришине - Краматорська, з історії будівництва залізниць Рутченкове - Гришине - Добропілля і Дубове - Добропілля - Мерцалове, а також перших вантажах, пасажирах. Навіть байкам і фейкам про дану залізницю тут знайшлося місце.


Книга є результатом 10-річної пошукової роботи з дослідження історії та сучасності даного напряму. Із 330 посилань на джерела десь п'ята частина - посилання на архівні документи. Також було проведено ретельний аналіз періодики ХХ століття, інших джерел ХІХ-ХХ століть, і звісно ж - інтернет-джерел. Хто би міг подумати: 11,5 років тому, коли ми з однодумцями проводили туристсько-краєзнавчий захід у вагоні робочого потягу Красноамрійськ - Дубове, ще все тут було живим! Так вийшло, що до пошуку підштовхнуло скасування пасажирського сполучення на цій залізниці. А 2 роки тому одна з корінних ділянок напряму взагалі закрилася для руху потягів. Чи уявляють ті, хто ставив хрест на цій залізниці, що ми втрачаємо?


З книгою можна ознайомитися в бібліотеках міст Покровськ (міська бібліотека ім.Шевченка, районна бібліотека), Добропілля (міська бібліотека), смт Олександрівка (районна бібліотека). Також поштою було відіслано книги до шкіл Олександрівщини (Новоолександрівка, Іверське, Степанівка, Весела Гора, Спасько-Михайлівка), Добропільщини (Нововодяне, Золотий Колодязь, Шахове, Ганнівка, Святогорівка, Світле, с. Добропілля), де також є бібліотеки, а учні під керівництвом вчителів пишуть МАНівські роботи.


Власного примірника книги собі не залишив, оскільки є інтернет, є макет книги в електроннуму вигляді й т.п. Паверові примірники книги розподілено так:

- місто Покровськ і Покровський район - 26 примірників (з них 5 - закладам, 21 - приватним особам);

- місто Мирноград - 2 примірники (всі - приватним особам);

- місто Добропілля і Добропільський район - 22 примірники (з них 16 - закладам, 6 - приватним особам);

- Олександрівський район - 8 примірників (6 - закладам, 2 - приватним особам);

- місто Краматорськ - 3 примірники (1 - закладу, 2 - приватним особам);

- місто Бахмут - 1 примірник (приватній особі);

всього по Донецькій області - 62 примірники;

- Луганська область - 1 примірник (приватній особі);

- Харківська область - 3 примірники (1 - закладу, 2 - приватним особам);

- місто Київ - 3 примірники (всі - приватним особам);

- місто Львів - 1 примірник (закладу).

Всього - 70 примірників.


Дякую всім, хто допомогав писати і розсилати книгу!


Напишу про помічені недоліки:

1. Дрібнуватий шрифт. Робив книгу шрифтом 14пт Times New Roman, попередньо роздруковував - було все нормально видно. У типографії, мабуть, перезнімали і друкували фотокопії сторінок.

2. Окремі картинки неможливо роздивитися. Вони були неякісні, але при попередньому роздрукуванні їх можна було роздивитися. А тут... Див. вище.

3. У пункті, де описував Покровськ, місцями надана дещо застаріла (у краєзнавчому плані) інформація. Дані по локомотивному/вагонному депо, вокзалу та ін. Є більш свіжа інформація з цього приводу, хоч вона і вийшла з друку раніше.

4. Переплутав по тексту ТЭ-3 і ТЭМ-3. Вийшло, що ТЭМ-3 працювали на залізниці у 60-х роках. Круто...

5. Переплутав кварц і кварцит. Добре, що не Тулу і тулуп.


Електронний варіант книги можна скачати тут.


Приємного прочитання!

З повагою до всіх Вас, автор.

bottom of page