top of page

ПОКРОВСЬК – ДОБРОПІЛЛЯ – ДУБОВЕ: ЧОМУ МИ ЗАВЖДИ ГОВОРИМО ПРО ЦЮ ЗАЛІЗНИЦЮ?


Шановні співвітчизники! Саме тут, і саме зараз! Час для жартів увесь вийшов! Прийшла пора поговорити про напрям Покровськ - Добропілля - Дубове та його значення у нашому житті з усією серйозністю, без ідеологічної ретуші. Одразу ж хочу застерегти любителів "зради зрадної" та теорії заговорів: жодної інформації із поміткою "цілком таємно" в мене немає, і постійного чи періодичного доступу до неї в мене також немає. Мені невідомі плани військового змісту, актуальних карт Генштабу не маю. Зв'язків із військовими також немає. Усі дані, які наведені нижче, або знаходяться у загальному доступі (намагався додавати гіперпосилання), або виводяться шляхом логічних розсудів та висновків, які під силу першокласнику, що може в умі вирішити приклад, на-кшталт, "2+2=4". Почнемо, як може здаватися на перший погляд, здалеку...


Стратегічний напрям


Вузол залізниць по станції Покровськ (місто Покровськ, Донецька область) утворюють двоколійна електрифікована магістраль Дніпро – Чаплине – Покровськ – Авдіївка, а також одноколійна електрифікована залізниця Покровськ – Павлоград та одноколійні неелектрифіковані залізниці Покровськ – Красногорівка і Покровськ – Дубове. Із озиранням на події останніх років, станція Покровськ виконує не останню роль у постачанні контингенту Збройних Сил України (ЗСУ) в районах міст Авдіївка та Красногорівка (див. карту та останні новини). Крім того, вузол залізниць по станції Покровськ обслуговує промисловий район із потужними видобувними і переробними підприємствами у Покровську, Мирнограді, Селидовому, Новогродівці, Добропіллі, Авдіївці, Кураховому тощо. Вантажообіг вказаного району обчислюється щонайменше десятками мільйонів тон на рік.


Отже, порушення нормальної роботи залізничного вузлу по станції Покровськ за несприятливого збігу обставин матиме катастрофічні наслідки: порушення постачання підрозділів ЗСУ в Авдіївці та Красногорівці за певних обставин може призвести до кризи оборони в даному секторі, ескалації конфлікту на Донбасі й розширення неконтрольованої території на захід. Ситуація буде погіршуватися із кожним часом, оскільки окрім порушення військових перевезень буде спостерігатися параліч перевезень промислових вантажів, що призведе до транспортного колапсу в західній частині Донецької області та повного виходу й без того напруженої соціально-політичної ситуації в даному субрегіоні з-під контролю.


Таким чином, станція Покровськ, а також залізниці, які утворюють вузол по станції Покровськ, незалежно від інтенсивності руху окремими їх ділянками, мають стратегічне значення як для оборони України, так і для реалізації промислового потенціалу регіону. Нормальне сполучення Покровська із іншими регіонами нашої країни є питанням національної безпеки, а не лише складних взаємовідносин ПАТ «Укрзалізниця» із регіональною та місцевою владою, промисловими й сільськогосподарськими підприємствами, а також пасажирами, як це останнім часом подається у ЗМІ.


На превеликий жаль, порушення нормального функціонування вузлу по станції Покровськ останнім часом вже мали місце. Так, у грудні 2014 року внаслідок диверсійно-терористичних дій було підірвано залізничне полотно на перегоні Красноармійськ (Покровськ) – Гродівка, в результаті чого на декілька днів порушилася нормальна робота підприємств у Авдіївці, Новогродівці та Селидовому, а також було поставлене під загрозу постачання ЗСУ в Авдіївці. В 2016 році було заміновано залізничне полотно в районі станції Мерцалове, вибух міг призвести до порушення вуглевидобутку в Добропіллі. Внаслідок злагоджених дій залізничників, військових та силовиків, теракт тоді вдалося попередити. Але даний інцидент довів: загроза диверсій, не дивлячись на підсилені заходи безпеки на залізниці в Покровську, а також на блок-постах в районі міста, існує й надалі, й поки не завершяться воєнні дії – вона нікуди не подінеться.


Серед залізниць, які утворюють вузол по станції Покровськ, особливе місце займає напрям Покровськ – Дубове. Якщо залізниці Дніпро – Авдіївка, Покровськ – Павлоград і Покровськ – Красногорівка утворюють лише важливу залізничну розв’язку на лінії Дніпро – Донбас, то вихід на станцію Дубове, в північному напрямі, є найкоротшим шляхом з Покровська на Київ, Харків, а з 2014 року – також на Слов’янськ і Північний Донбас (Лиман, Бахмут, Лисичанськ, Сватове). Для постачання військових це має вкрай важливе значення. Крім того, ця залізниця обслуговує перспективну ділянку вугільного родовища в північній частині Покровського (колишнього Гришинського) вугленосного району, запаси якого оцінюються у 350-400 років інтенсивної розробки. То ж, стратегічне значення цієї комунікації, особливо в умовах ведення бойових дій, є очевидним.


Взято звідси


Із озиранням на воєнні дії на Донбасі, залізниця Покровськ – Дубове має усі передумови для збільшення вантажообігу та функціонування в режимі інтенсивних перевезень під контролем Служби Безпеки України (СБУ) та особисто Президента України – як Верховного Головнокомандувача ЗСУ. Адже диверсійні дії на залізниці на перегонах Покровськ – Удачна (Донецька залізниця) і Покровськ – Павлоград (Придніпровська залізниця) можуть призвести до тривалого (за воєнними мірками) блокування вузлу залізниць по станції Покровськ. Особливо вразливим є місце різнорівневого відгалуження одноколійної ділянки колії Покровськ – Павлоград від двоколійної ділянки колії Покровськ – Удачна. Диверсійні дії на даній розв’язці можуть призвести до одночасної зупинки в роботі обох ліній залізниці, що йдуть від Покровська в західному напрямі, - і на Чаплине – Дніпро, і на Павлоград. Що може означати ця зупинка для ЗСУ, промисловості, державної безпеки тощо – говорити зайве.


То ж, задля нормального функціонування залізничного вузлу в місті Покровськ в умовах ведення бойових дій треба підтримувати нормальну роботу (під контролем силових відомств, військових тощо) залізниці Покровськ – Дубове, як додаткового залізничного виходу із західної частини Донеччини.


Деградація залізниці


Втім, дана залізниця проходить територіями із відносно невисокою щільністю населення, що у 2007-2009 роках призвело до згортання на напрямі Красноармійськ (Покровськ) – Дубове приміського пасажирського руху. Зазначимо, що міста Покровськ і Добропілля є містами обласного підпорядкування, а підвезення робочих змін в межах приміської зони до таких міст і у зворотному напрямі пасажирським транспортом залізниці вимагає пункт 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 252 від 19.03.1997 (зі змінами, внесеними у 1999-2016 р.р.). При цьому низка сіл Добропільського та Олександрівського районів опинилися без рейсового пасажирського сполучення із «зовнішнім світом». Додаткові рейси альтернативних видів транспорту (в тому числі, залізничного) при скасуванні приміських потягів призначено не було. Більш того, у 2013 році було скасовано прямі автобусні рейси між Красноармійськом і Лозовою, які прямували у загальному напрямі, що майже співпадав із напрямом означеної залізниці. Додаткових рейсів альтернативного виду транспорту призначено не було.


Приміський поїзд Красноармійськ - Добропілля на станції Родинська, серпень 2006 року


Відсутність після розпаду СРСР прямої потреби у регулярному курсуванні вантажних потягів на даному напрямі між станціями Легендарна і Дубове призвело до того, що починаючі з 1960 року (тобто, від дня відкриття даної ділянки) тут не проводилися середні та капітальні ремонти колії. Станом на 2009 рік, тут існували обмеження у швидкості потягів 10-25 км/год., і в подальшому ситуація зі станом колії лише погіршувалася. Після згортання пасажирського руху на даному напрямі стали досить частими випадки несанкціонованого втручання зловмисників у конструкцію верхньої технічної будови колії на ділянках Легендарна – Дубове і Легендарна – Мерцалове. Слід зазначити, що останній перегін діє, - ним регулярно здійснюється вивезення вугілля і хлібу.


Демонтована ділянка під'їзної колії в районі закритої гідрошахти "Красноамрійська", травень 2011 року


То ж, замість комплексного вирішення проблеми, посадові особи, які відповідали за дотримання прав і свобод громадян на означеній території, лише згортали пасажирське і вантажне сполучення в напрямі Красноармійськ – Добропілля – Лозова. Дії керівництва структурних підрозділів «Укрзалізниці», а також Міністерства інфраструктури України, обласних державних адміністрацій тощо, які призводили до фактичного відокремлення території сучасних міст Покровськ, Мирноград, Добропілля, а також Покровського, Добропільського й Олександрівського районів Донецької області від сусідньої Харківської області, на нашу думку, містили в собі ознаки сепаратизму, і заслуговують щонайменше на юридичну оцінку із усіма можливими наслідками, - як стосовно самих дій, так і осіб, відповідальних за впровадження цих дій.


Залізниця Мерцалове - Легендарна в районі села Нововодяне


Але якщо деструктивні дії відповідних посадовців щодо ділянки колії Легендарна – Золоті Пруди – Дубове до 2014 року ще можна було пояснити економічною недоцільністю її повноцінного функціонування (хоча це не знімає з посадовців відповідальності за ненадання альтернативних способів пересування), то після початку бойових дій на Донбасі такі дії мали би стати просто неприпустимими. Більш того: Донецька залізниця мала би створити коридор для надійного зв’язку між Західним і Північним Донбасом, - як для вантажів, так і для пасажирів. Але на практиці все виявилося інакшим.


Якщо до 2017 року ділянкою Легендарна – Дубове деколи курсували вантажні та спеціальні потяги (у 2016 році від Покровська до Дубового проклали оптоволокно, а у 2017 році здійснили ремонтні роботи на ділянці Мерцалове – Легендарна), то у 2018 році рух цією ділянкою закрили, - зважаючи на стан колії, наявність аварійного шляхопроводу над залізницею в смт Олександрівка та більш часті, аніж на інших ділянках Донецької залізниці, випадки крадіжок рейок та інших елементів верхньої технічної будови колії. Шпали на цій ділянці прийшли у повну непридатність, елементи рейкових скріплень заіржавіли тощо.


Внаслідок того, що залізниця не використовувалася за призначенням (хоча узгодженого із місцевою та державною владою закриття ділянки колії Дубове – Легендарна не було), на аварійній ділянці крадії частково зняли рейки та інші елементи будови колії. Відсутні рейки в районі закритої станції Вітерець (адміністративна межа Донецької та Харківської областей), а також на північ від селища Новодонецьке (Донецька область). Тобто, несанкціоновані втручання зловмисників у конструкцію верхньої технічної будови колії, нехай і лише тієї її ділянки, де призупинено рух потягів, трапляються не в полі, а в місцях, де наявні автодороги із твердим покриттям! Більш того, район Новодонецького є густонаселеною місцевістю, поруч – діюча станція Легендарна! В декількох кілометрах від закритої станції Вітерець – низка сіл із чималим населенням, а також дорога місцевого значення від райцентру Олександрівка (Донецька область) до станції Гаврилівка (Харківська область). То ж, за наявності бажання злочинні втручання зловмисників у конструкцію відповідної ділянки стратегічного напряму можуть бути розкритими «по гарячих слідах» протягом досить короткого часу! Але, на жаль, не маємо не лише розкриття, а й належного розслідування факту розкрадання власності «Укрзалізниці». Невже ніхто серед залізничників, поліції, місцевого населення та людей, які проїздом в цих місцях, за два роки консервації ділянки Дубове – Легендарна не побачив такого стану речей?


ВІДЕО ІЗ ЗАКРИТОЇ ДІЛЯНКИ ДУБОВЕ - ЛЕГЕНДАРНА НА КАНАЛІ Stalker of Slavyansk:


Хочеться наголосити наступне: розслідуванням фактів розкрадання власності залізниці має займатися поліція, адже власність – державна, і найперший прямий обов’язок поліції – боронити інтереси саме держави. Тим паче, факти розкрадання рейок на закритій ділянці набули системності, і крадуть не там, де людей немає, а там, де наявні населені пункти та зручні під'їзди до закритої залізничної колії. Так, це – «класика жанру», щонайменше десятки людей бачили несанкціоновані деструктивні дії, сотні чи тисячі – наслідки цих деструктивних дій! Але не будемо на поліцію ані виливати бруд, ані обіляти її, - оскільки доказів ані причетності працівників поліції, ані ефективного розслідування фактів розкрадання за останні два роки ми не маємо. Також слід зазначити, що поліція розслідує лише ті випадки, про які було заявлено. Заявником має бути «Укрзалізниця», а точніше – її регіональна філія «Донецька залізниця», оскільки саме їй діями зловмисників були нанесено прямі збитки. Чи були такі заяви? Якщо так, то чому про них не заявлялося в ЗМІ? Чому злочинні дії зловмисників за останні два роки не набували широкої огласки з боку залізниці та поліції? Чому власник аварійної ділянки – Донецька залізниця – не зробила нічого, аби хоча б налякати майбутніх потенційних зловмисників і переконати їх не розкрадати своє майно?


І найголовніше, куди дивиться СБУ та військове командування? Фактично, крадуть надійний тил ЗСУ, безперебійне постачання військових та наш громадський спокій! Хто буде покараний, коли станеться лихо? Ті, хто вчасно не отримав потрібні вантажі, матеріали, обладнання, техніку, і був змушений відступати? А реальні винуватці? Якщо останніх все ж буде притягнуто до відповідальності, - чим вони будуть виправдовуватися? Тим, що ділянка Дубове – Легендарна останні 10 років належно не використовувалася, і всі, як по команді, закрили очі на її несанкціоноване знищення? Чи можно блокувати аварійні виходи в межах цеху, корпусу, підприємства? Ні! А в межах регіону, який в силу обставин останніх 5 років і без того не є спокійним? Якого ставлення в суспільстві заслуговують такі дії та їх виконавці? Гадаємо, що вкрай негативного! То чи не треба винуватців притягнути до відповідальності?


Таким чином, стратегічний напрям в умовах ведення бойових дій на Донбасі, де-факто, не діє, а запасний вихід для вантажів та пасажирів міст Покровськ, Мирноград, Селидове, Добропілля, Авдіївка, а також Покровьского, Мар’їнського, Ясинуватського, Добропільського та Олександрівського районів Донецької області та інших (наприклад, воєнних) цілей – заблоковано, як мінімум – за мовчазної згоди керівництва поліції, СБУ, військового командування, структурних підрозділів ПАТ «Укрзалізниця», Донецької та Харківської областей, та вказаних вище адміністративно-територіальних одиниць. Оскільки вузол залізниць по станції Покровськ в умовах ведення бойових дій та можливих диверсій противника в тилу ЗСУ є вразливим, вказані вище дії є неприпустимими та щонайменше злочинними. На наше глибоке переконання, такі дії або бездіяльність в умовах ведення бойових дій на Донбасі на території та у безпосередній близькості до вказаних вище міст та районів, повинні бути кваліфіковані як безпосередня диверсія та викликати щонайменше пильну увагу силових відомств, зокрема – Міністерства внутрішніх справ (МВС), СБУ та особисто Президента України – як Верховного Головнокомандувача ЗСУ. Адже така ситуація зі шляхами сполучення у прифронтовій зоні та оперативному тилу може бути корисною, і є бажаною для ворога.


Втім, жодної реакції на такий стан речей на Покровському залізничному вузлі з боку МВС, СБУ та Президента за практично 5 років ведення бойових дій не було, що не може сприйматися позитивно. На нашу думку, теперішню ситуацію на вказаному залізничному вузлі, а також ставлення до неї з боку влади і силових відомств слід терміново виправляти. Для цього владі на всіх рівнях, а також у силових відомствах треба:


А) Визнати, що останні дії або бездіяльність в умовах ведення бойових дій на Донбасі повинні бути кваліфіковані як безпосередня диверсія та викликати щонайменше пильну увагу силових відомств, зокрема – Міністерства внутрішніх справ (МВС), СБУ та особисто Президента України – як Верховного Головнокомандувача ЗСУ. Адже така ситуація зі шляхами сполучення у прифронтовій зоні може бути корисною, і є бажаною для ворога, і аж ніяк не сприяє зміцненню держави, національній безпеці тощо.


Б) Надати юридичну оцінку діянням відповідальних за забезпечення залізничного сполучення посадових осіб останніх 5-15 років, чиї дії або бездіяльність в умовах ведення бойових дій призвели до блокування шляхів сполучення, що мають як стратегічне значення, так і високу тактичну цінність для постачання військ та промислових підприємств на Донбасі, що не може не бути використано противником при нагоді.


В) Притягти до відповідальності відповідних посадових осіб, яких буде визнано причетними до деконструкції залізничного сполучення в Західному Донбасі, особливо – в роки ведення бойових дій на сході України. Довести, що Україна дійсно йде шляхом створення правової держави, в якій особа, що вчинила правопорушення, або є причетною до вчинення правопорушення іншими особами, невідворотно буде притягнута до відповідальності, згідно із чинним законодавством.


Г) Заборонити всім особам, причетним до можливих ускладнень у роботі залізничного вузлу по станції Покровськ, займати в майбутньому посади на державній службі або в транспортних компаніях – як на певний термін, так і назавжди. Сприяти роботі вказаних вище осіб лише у місцях, де вони не зможуть навмисно чи ненавмисно нанести шкоду державі, державним інтересам, національній безпеці тощо.


Д) Відновити регулярне пасажирське сполучення на напрямі Покровськ – Добропілля – Легендарна – Дубове: невідкладно – від Покровська до Легендарної, а по відновленню аварійної ділянки – від Покровська до Дубового, - як того вимагає п. 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 252 від 19.03.1997 (зі змінами, внесеними у 1999-2016 р.р.). Використовувати дану ділянку для «наскрізних» вантажних перевезень різного призначення за наявності щонайменшої такої можливості (не потреби!) та утримувати її в надійному стані завжди. Гарантувати неможливість скасування регулярного рейсового пасажирського залізничного сполучення даною ділянкою як у найближчій, так і у віддаленій перспективі.


На нашу думку, лише відновлення повноцінної роботи залізничного напряму Покровськ – Добропілля – Дубове може гарантувати нормальну роботу залізничного вузлу по станції Покровськ, ділянок залізниці Покровськ – Авдіївка, Покровськ – Красногорівка (тобто, в напрямі до лінії зіткнення ЗСУ та незаконних збройних формувань), а також підстрахувати вказані вище території від транспортного колапсу на випадок диверсійних дій зловмисників та незаконних формувань, імовірність яких до завершення бойових дій є і до завершення бойових дій залишатиметься високою. Жодних розмов і натяків деструктивного характеру про економічний аспект функціонування даної гілки в умовах ведення бойових дій на сході України не може бути навіть в теорії! Особи, що вестимуть такі розмови, працюватимуть не на Україну. На кого – здогадатися нескладно…


Дві думки, практично в унісон


Тепер перейдемо від наших бажань до справ реальних. Отже, у 2018-19 роках ПАТ "Укрзалізниця" через незадовільний стан інфраструктури (в основному - верхньої технічної будови колії) закрила для руху потягів 1857 кілометрів залізничних колій (джерело). Біда торкнулася малодіяльних напрямків, на які у графік руху потягів закладено не більше 8 пар вантажних і пасажирських (в тому числі - приміських) потягів. Оскільки в плані ремонтів колії в пріоритеті є вантажні та вантажопасажирські напрями, ремонт колії на малодіяльних напрямках практично не здійснюється (справа у кращому випадку обмежується підтриманням стану колії, придатному для руху потягів, - нехай і зі швидкістю 5 км/год.). Загалом, ремонтні роботи прострочені у 40 % колійного господарства "Укрзалізниці". Так, ділянка залізниці Дубове - Легендарна не є поодинокою. І станція Золоті Пруди - також: у 2018 році "Укрзалізниця" передбачала закрити 177 так званих "малодіяльних" залізничних станцій (з них 60 - назавжди, усі інші - із можливістю відновлення), але вже у 2019 році цей перелік було збільшено до 301 найменування. І ніхто нам не дає гарантії, що завтра таких станцій не буде ще більше. Але і це ще не все: 45,7 % залізничної інфраструктури країни не приносять прибуток, а навпаки - збитки у розмірі 7,8 млрд. грн., які компенсуються лише на 7 % (джерело).


Є така світова практика: якщо керівник підприємства, установи, організації не може впоратися із ввіреною йому матчастиною, його із ганьбою відсторонюють від обов'язків, які виконував, і забороняють у майбутньому займати аналогічні посади. Особливо тоді, коли мова йде про такі стратегічні підприємства (із озиранням на бойові дії в країні), як залізниця. Але не в нас... Не в нас... Наші можновладці не хочуть розповсюджувати на нас світову практику. Але нехай на даному етапі цими справами займаються правоохоронні органи. Нам треба знати, які варіанти порятунку малодіяльних ділянок залізниці нам наші ж можновладці пропонують.


Експерти в галузі залізничного транспорту, в тому числі ті, хто працює в "Укрзалізниці", пропонують передачу малодіяльних напрямків (в тому числі тих, рух потягів якими було закрито) на баланс органів місцевого самоврядування. Це надасть змогу місцевій владі вкладати кошти у ділянки залізниці, що знаходяться в комунальній власності, як це передбачено, наприклад, статтею 91 Бюджетного кодексу України. Також пропонується співфінансування малодіяльних ділянок залізниці з місцевого та регіонального бюджетів (джерело). Можливо це і шлях вирішення проблеми, але прошу звернути увагу на особливий цинізм державного монополіста в цій ситуації: вони порушили усі мислимі та немислимі терміни відносно ремонтів колії, а ви - беріть і користуйтеся після "кріпких господарників"! Тільки от не треба говорити, що місцева та регіональна влада не компенсували витрати на приміське сполучення! Залізниця мала сама вирішити це питання (через суди, Кабмін, Президента тощо), а не карати за власні недоробки пасажирів! Стосовно ділянки Дубове - Легендарна, фактично на баланс місцевих громад будуть передавати до 70 тис. м металобрухту - рейкового прокату із рейковими скріпленнями, які залишилися. Бо нормальних рейок як таких на даній ділянці вже немає. Шпали (дерев'яні) - давно удобрюють грунт під баластом (строк служби пропитаної шпали - 5-8 років, а ділянці вже, слава Богу, 60 років). Ще й "піклування" про пасажирів із села чиновники проявляють: "Ми знаємо, що відбувається в селі, коли туди перестає ходити рейсовий транспорт" (джерело). Що там відбувається??? Повний занепад - селяни навіть корів починають масово різати! А що таке корова для селянина та його родини - годі й філософствувати!..


Станція Красноармійськ (Покровськ) у 2011 році

На мій власний непрофесійний погляд (а до чого професіонали, чи "проффессіонналли", довели ситуацію - див. вище), дієвою може опинитися передача ділянки колії Дубове - Легендарна (а ще краще - Дубове - Покровськ, - нехай, якщо УЗ забила на даний напрям, і надприбутки від перевезень вугілля йдуть та хлібу на муніципалітети) на баланс не лише Олександрівського району (де немає міст взагалі) Донецької області та Барвінківського району Харківської області, але й Добропілля, Покровська, Добропільського й Покровського районів Донецької області. І звісно ж, Донецької ОДВЦА та Харківської ОДА. Чому? На прислів'ї "Гуртом легше й батька бити" зупинятися не буду. По-перше, залізницею для виходу на Лозову будуть користуватися в першу чергу пасажири саме цих адміністративно-територіальних одиниць. По-друге, разом із проблемою інфраструктури постануть проблеми рухомого складу, тяги тощо, - що викликатиме потребу розвивати інфраструктуру. Візьмемо "небесний" приклад: муніципалитети вирішили запустити залізницею рейковий автобус. Це потребує облаштування пунктів заправлення даного рухомого складу пальним (наприклад: якщо запускати потяг Покровськ - Лозова, то зручніше заправляти рейковий автобус по станції Покровськ та зупинці Вітерець), його відстоювання та технічного обслуговування (Покровськ). Наведені пункти в дужках, як і сполучення потягів, - не догма, це можно обговорювати, "оскаржувати", розробляти техніко-економічне обгрунтування тощо. Але навіть із них видно, що ділянкою Дубове - Легендарна все не обмежиться. Та навіть якщо візмуть на озброєння "радянський варіант" пасажирського сполучення - приміський потяг у складі 1-2-3 вагонів під маневровим локомотивом - то його треба буде щонайменше відстоювати по Покровську та обслуговувати "на місці", або засилати для цієї мети в Дніпро, Харків тощо.


То ж, нам є за що боротися. Саме з цієї причини місяць тому було складено електронну петицію про відновлення пасажирського сполучення Покровськ - Добропілля - Дубове на адресу міської влади Покровська. Ще є можливість її підтримати. Незалежно від петиції та результатів, які вона надасть, готуються звернення до органів місцевого самоврядування щодо рейсового залізничного пасажирського сполучення на даному напрямі. На першому етапі - від Покровська до Легендарної, а далі - "як карта ляже". І найголовніше: усі відповіді міської влади будуть збережені, незалежно від того, позитивними вони будуть, чи негативними. Рано чи пізно, почнуть розбиратися, хто ж допустив занедбання стратегічного напрямку. Не знаю, як влада, а я не хочу бути до цієї деструкції причетним. І нести, нехай і моральну, відповідальність за здачу рейок в утиль та деградацію залізничного вузлу в місті Покровськ. Хоча ми вміємо зберігати таємниці, - покривати тих, хто приймав активну участь у деструктивних процесах, або заохочував їх своєю мовчазною згодою, ставати їх співучасниками ми не збираємось.


До речі, в Донецькій обласній адміністрації також не можуть не розуміти усієї важливості залізничного сполучення, тому одним із приоритетів у своїй роботі на наступні роки позначають розвиток залізничного транспорту (джерело). Не знаю, яким буде керівництво даної структури найближчим часом, але хоча б розуміння значимості рейсового сполучення для нашого регіону - це, як то кажуть, добрий знак...


bottom of page