top of page

СПРАВИ БУДЕННІ

Усіх - із наступаючими святами!

"Укрзалізниця" призначила курсування "разового" швидкого потягу № 205/206 Харків - Покровськ - Харків на Новрорічні та Різдвяні свята. Рейс із Покровська (екс-Красноармійська) на Харків буде призначатися 28, 29, 30 грудня 2018 року, 2, 4, 5, 8, 12, 13 січня 2019 року. Склад потягу - 2 купейних та 4 плацкартні вагони під електровозом. Потяг робитиме зупинку по Миколаївці, Богуславському, Павлограді (розворот складу), Лозовій, Краснопавлівці, Лихачовому. Відправлення із Покровська - о 09:20, прибуття в Харків - о 14:49, на зворотному рейсі - за призначенням відправлення з Харкова о 16:35, прибуття в Покровськ - о 22:01. Вартість квитків: купе - 222,11 грн., плацкарт - 136,59 грн. (ціни орієнтовні, будуть остаточно коригуватися із урахуванням дня тижня та числа).


Фрагмент службового розкладу пасажирських потягів "Укрзалізниці"

на 2018-2019 роки із розкладом руху потягу № 205/206 за вказівкою


Про перспективи призначення даного потягу на весняні свята на даному етапі невідомо.


На цьому перепост офіційної інформації сухою бюрократичною мовою завершується, - розпочинаються матюки.


У мешканців Покровська призначення даного потягу виклакало неоднозначні почуття. З одного боку, наше місто, не дивлячись на досить вигідне географічне розташування, обділено пасажирськими потягами, - і приміськими - також. Тому призначеня будь-якого додаткового потягу, навіть "разового" призначення (оскільки він внесений до службового розкладу - 99 %, що "продовження буде"), - це, однозначно, прогрес. Люди обурюються: чому не призначити цей потяг на постійній основі? Адже автобуси з Покрвоська, добропілля на Харків - завжди (або майже завжди) переповнені, а вартість автобусного квитка - бл. 270 грн. Про "автобусний" комфорт - годі й розмовляти.


Автор посту обома руками за призначення нового потягу, тим більше - між Покровськом і Харковом, стійкий пасажиропотік між якими ще 10 років тому "Укрзалізниця" категорично заперечувала. Але призначати потяги із абияким розкладом руху - це пряма дорога до їх швидкого скасування, і такі "веселі" приклади "рідна "Укрзалізниця" нам надає майже регулярно. Дійсно: хто буде їздити потягом, розклад якого невідомо для кого й невідомо ким складався?


Наразі, мова йде не про швидкість потягу - вона є цілком нормальною, потяг не повзтиме перегонами. Із розкладу неможливо зрозуміти: яка цільова аудиторія цього експресу? Якщо Покровськ, то розклад руху з Харкова на Покрвоськ цілком зручний, а от на Харків - суцільне жахіття. Прибуття - під третю годину дня - це для кого? Студенти поки що вночі не займаються, та й ринки міста в цей час чи працюють? Установи зачинятимуться о 16:30-18:00, то ж відвідати якусь організацію теоретично ще можливо. А от як їхати у зворотному напрямі? Безнадійно запізнюємося...


Якщо ж залізничники хочуть залучити пасажирів з околиць Покровська - то виїзд із останнього пункту о 9 годині ранку, можливо, і має свою логіку, а от прибуття у Покрвоськ о 22 годині - це "жесть"... Хоча, коли та УЗ цікавилася пасажирами та переймалася їх часовим комфортом? Вони працюють виключно "на внутрішнього користувача", - щоби перед начальством відзвітувати про безнадійно недоцільне пасажирське сполучення...


Чи тому й недоцільне, що графіки складають "лівою ногою"?


Але це - не головне, що мене засмутило й обурило в цій історії. Потяг курсує через Павлоград, і практично вслід приміському електропотягу Покровськ - Павлоград - Лозова - Слов'янськ в обох напрямах. Звісно, для потягу "разового призначення" це істотної ролі не відіграває. Але...


І приміський потяг Покровськ - Лозова - Слов'янськ, і швидкий потяг Покровськ - Харків курсують через Павлоград, тобто - в об'їзд. До речі, у Павлограда є своє чудове залізничне сполучення із Харковом, і цей потяг потрібний явно не для цього славетного міста. Від Покровська до Павлограда - декілька великих сел (біля половини з них зупинки швидкого потягу немає). Але наше "дороге" залізничне керівництво зовсім забуло про прямий хіл між Покровськом і Лозовою, - інакше як пояснити той факт, що потяги та електрички спрямовуються через Павлоград? Це ж неабиякий крюк!..


Прямий хід між Покровськом і Лозовою перетинає міську агломерацію в Добропіллі та райцентр Олександрівку, які з 2009 року позбавлені пасажирського залізничного руху. Стан колії на цьому напрямі, особливо на ділянці Легендарна - Дубове, - для зйомок фільмів жахів про потяги-примари. Тому з 2017 року там рух взагалі зупинено, - тобто, там не курсують навіть вантажні потяги, і за останньою інформацією - й дрезини колійників. Крім того, в Олександрівці є аварійний шляхопровід над залізницею, але то можна вважати дрібницями.



Колія на ділянці Мерцалове - Легендарна біля Нововодяного Добропільського району (з.п. 52 км) станом на 2011 рік


Кволий рух до 2017 року та його повна відсутність після 2017 року сприяють залученню на цей напрям "мисливців за металом", - як місцевих, так і заїжджих. Даний напрям до закриття руху був першим за кількістю заяв на відновлення верхньої технічної будови колії. Зараз які там справи - не знаю. Але більш бентежать не апетити крадіїв, - по них давно буцигарня плаче, - а позиція залізниці та державної і місцевої влади.


По-перше, Донецька залізниця сплачує податок на землю в бюджет місцевих громад. Агов! Місцеві громади! Будьте такі ласкаві - забезпечте нормальне функціонування залізниці на вашій території! Інакше, за що вам сплачують гроші? За красиві оченята? Якби я був керівником залізниці, давно вже подав би позов до суду на місцеві громади, МВС, а можливо - й СБУ (оскільки розкрадання майна залізниці - це порушення державної безпеки), й відсудив не лише суму податку на землю, але й матеріальну компенсацію і за те майно, що вкрали, і за те, що придбав для відновлення інфраструктури. На залізниці є іще працівники, які можуть постраждати від дій зловмисників (запізнились на роботу, потяг зазнав аварії тощо). Грамотний юрист - і вуаля - залізниця озолотилася на одних лише позовах до державних структур та органів самоврядування. Адже УЗ зараз - це донор № 1 для держбюджету. Забирати гроші - забираємо, хто їх відпрацьовуватиме?


По-друге, зовсім незрозумілою є позиція залізниці - консервувати аварійну ділянку колії через те, що там розкрадають метал. Щось нагадує Дикий Захід та фільми про ковбоїв та індіанців, - там також ані самоврядування, ані органи влади безсилі проти порушників закону. А давайте подивимося на проблему з іншого боку: в країні декілька років тривають бойові дії (до речі, в якихось там 100 км від аварійної ділянки колії), останнім часом - взагалі військовий стан оголошено. А тут - на тобі: мало нам проблем на фронті, так і в тилу "вони працюють"... Вони - це крадії залізничного майна, тобто злодії, яких за законами військового часу взагалі можна розстрілювати без суду і слідства (якщо хтось щось спитає - скажіть, що я дозволив). Ну, добре. Ми - гуманна держава, розстрілювати в нас рука не підіймається. Тоді, як то кажуть в одному з популярних відеороликів на Ютубі, "у нас є два путя": або нехай півроку відпрацьовують свої "грішки" - відновлюють ту саму ділянку, яку намагалися "оскопити", або нехай будують інфраструктуру (в тому числі - залізничну) біля лінії зіткнення.


Але то була лірика. Ваш покірний слуга, як і раніше, виступає за відновлення залізничної інфраструктури на напрямі Мерцалове - Дубове окровсько-Лозівського ходу, який має стратегічне значення. Подробиці обговоримо іншим разом - зараз лише погляньте на географічну карту сходу України. Військовий стан, до якого віднещодавна чинуші апелюють, має лише прискорити ремонт колії, адже логістика в умовах ведення бойових дій - найважливіша річ. Ваш покірний слуга за налагодження курсування потягів даним напрямом - приміських, пасажирських, швидких тощо. Наприклад, стосовно вищезгаданого "одноразового" потягу: хто чи що заважає пустити його "на постійній основі" із зупинками по Родинській, Мерцаловому, 52 км, Легендарній, Золотих Прудах, Вітерцю, Дубовому, Близнюках, Лозовій, і далі - за діючим розкладом? Те, що зупинок буде забагато, і швидкий потяг стане пасажирським? З Добропілля, наприклад, можна буде організувати автобусне підвезення пасажирів на станцію Мерцалове або Легендарна...


І наостанок. Ми - за призначення додаткових потягів через Паловград. Але не за рахунок Добропілля й Олександрівки! Там також живуть люди, і повірте - не гірші за павлоградців.


Всім, хто вдома - приємного і корисного проведення вільного часу, хто на роботі - гарного робочого дня, хто в дорозі - щасливої дороги. Хай щастить! І бажаю, щоб у наступному році ми не відзначали 10 років без пасажирського сполучення на напрямі Покрвоськ - Дубове, але щоби в нас був уже потяг, який курсуватиме цим ходом!

bottom of page