top of page

ГОТУЄМОСЯ ДО НОВОГО ЮВІЛЕЮ?


У 2014-2918 роках Західним Донбасом прокатилася хвиля сторічних "тихих ювілеїв", - круглих річниць відкриття станцій, ділянок напряму Рутченкове - Покровськ (колишній Красноармійськ) - Дубове для тимчасового, регулярного руху тощо. У 2015 році тоді ще Красноармійськ помпезно відсвяткував 140-річчя, якщо вірити офіційній версії заснування міста. У наступному - 2016-му - тихо, але вже свій реальний вік - 135-річчя. У 2018 році 65-річчя присвоєння статусу міста відсвяткувало Добропілля (хоча перша згадка про населені пункти в районі сучасного Добропілля - станом на 1854 рік). Таких ювілеїв можна наводити скільки завгодно.


Не встигли подих перевести - і знову ювілеї. В тому числі - неочікувані.


Нагадаю одну із парадигм блогу. У 1908 році, якщо вірити радянським довідникам, була заснована станція Дубове. Це - одна із "реперних точок" колищньої Курсько-Харково-Азовської залізниці, пункт примикання залізниці на Добропілля, один із імовірних напрямів Муравського шляху тощо. Виходить, в цьому році треба святкувати 110-річний ювілей станції. Не знаю, чи зробили це залізничники? Але насправді виходить все не зовсім так.


Пасажирська будівля станції Дубове, фото В.М.Цокура


Ми вже писали, що станцію Дубове заснували набагато пізніше - у зв'язку із будівництвом звідти колії на Мерцалове - Добропілля, а також електрифікацією колії Лозова - Слов'янськ, - десь у 1957-1958 роках. Але сам роздільний пункт на місці сучасної станції дубове з'явився набагато раніше. Були знайдені відомості про існування так званої "полустанції Малинівка" на місці сучасної станції Дубове не пізніше 1883 року. То ж скільки насправді років станції Дубове ми мали вісвяткувати в цьому році? Шістдесят чи сто тридцять п'ять?


Роз'їзд Дубове, карта 1890 (?) року


Не діючий роз'їзд Дубове на схемі Донецьких залізниць 1925 року. Особистий архів А.Уланова


Дослідник історії залізниць Російської імперії Андрій Уланов (м. Москва) вказує на іншу дату, із якою пов'язана перша згадка про "полустанцію Малинівка" - прототип станції Дубове. Це 1879 рік, травень. Тобто, майже на 30 років раніше офіційної дати заснування станції. Саме у травні 1879 року було видано "Вказівник "Фрум". Подорожі Росією та прямими сполученнями за кордон..." (СПб., 1979). В цьому році вперше у відкритих джерелах згадується "полустанція Малинівка". Більш того: ця полустанція мала пасажирське сполучення із "великою землею": 3 пари потягів сполученням Курськ - Ростов (поштовий, пасажирський і товаро-пасажирський потяги робили тут зупинку при прямуванні в обидві сторони).


Фрагмент "Вказівника "Фрум"..." за 1879 рік. Вказаний роздільний пункт Малинівка на місці сучасної станції Дубове. Особистий архів А.Уланова


Про вантажну (маневрову тощо) роботу полустанції в ті часи (а вона мала бути обов'язково, не дивлячить на те, що Малинівка була нетарифним пунктом) дані поки що не знайдено. Є відомості (знову ж таки - дякуємо А.Уланову) про відкриття повагонних відправлень навалочних вантажів від роз'їзду Дубове. Але станом на 1917 рік...


Відродження повноцінної роботи станції Дубове може відбутися внаслідок поновлення руху приміських (місцевих, регіональних - дайте хоча б якісь, якими могли би їздити пасажири! - прим.) потягів на Покровськ. Формально цей напрям діє, - принаймні, так кажуть ті поліцейські, які розслідують крадіжки елементів верхньої технічної будови колії на даній ділянці. До речі, за кількістю крадіжок ця ділянка - на першому місці, й не в останню чергу - через відсутність пасажирського руху та млявий вантажний рух, який час від часу зникає. У 2016-2017 роках розпочався ремонт колії на напрямі Мерцалове - Дубове. Проклали "оптоволокно" між Дубовим, Добропіллям і Покровськом. Але колію відремонтували лише до Легендарної і зупинилися. Перша причина - вищезгадані крадіжки (просто замкнене коло якесь! - прим.). Друга причина - затримки із ремонтом шляхопроводу над залізницею в райцентрі Олександрівка.


Звідки я про це знаю? Знаю!.. Про вагомі крадіжки - взагалі, інформація відкрита...


Так чи інакше, готуємося до нового ювілею, - 140 років зі дня заснування першого роздільного пункту на місці сучасної станції Дубове, - і сподіваємось його зустріти із пасажирським сполученням Дубове - Покровськ, - принаймні зі звісткою про скоре його відновлення! До речі, за будь-якого перебігу подій - не завадить й організувати міні-зустріч по станції Дубове...


bottom of page