top of page

ГАННІВКА і ВУГІЛЛЯ

Починаючи, орієнтовно, з 90-х років XIX століття, на території сучасного села Ганнівка Добропільського району кустарними вугільними шахтами володіли тамтешні поміщики – брати М.Г. й І.Г. Єніни.


Район Ганнівки на карті Ф.Ф.Шуберта, 60-ті - 80-ті роки XIX століття. Джерело

У 1911 році розвідки, проведені в маєтку І.Г.Еніна, «не дали сприятливих результатів». Однак вже до початку 1913 року тут був виявлений пласт кам'яного вугілля, що розроблявся на Новоекономічному руднику, і мав промислове значення. У червні 1912 року, як це писала газета "Утро", на ділянці Єніна, де велися розвідки вугільного родовища, при прохідці одного із шурфів були знайдені кістки людини, яка мала зріст, орієнтовно, 2,8 м. Із озиранням на темп робіт, витягти скелет на поверхню повністю неушкодженим не вдалося.

Замітка про знахідку в Ганнівці. Газета "Утро" (Харків), № 1668, 8.06.1912. - с. 2. Джерело

Дрібні шахти Єніна розкривали інші пласти основної свити Гришинського вугленосного району. Вугілля використовувалося для господарчих потреб землевласників. Одна з шахт Єніна глибиною 51 метр працювала в районі Катеринівки, нині – в межах села Ганнівка, - розроблявся пласт вугілля потужністю 0,7 м. Сумарна площа землі Єніна, де проводилася розробка вугілля, станом на 1915 рік, перевищувала 720 десятин. На правому березі річки Бик був розкритий пласт вугілля землевласником Нєжинцевим.

bottom of page